Dincolo de ecologia convențională și marxismul ecologic

Dincolo de ecologia convențională și marxismul ecologic

Cu toții ne dorim mai multă conștientizare a mediului. Dar mai dorim, în același timp, și un tip de ecologie care să țină cont de calitățile spirituale ale Pământului.

De pildă, adeseori, din punct de vedere al ecologiei convenționale, dacă plantezi o pădure în linii drepte este mai eficient și mai îngrijit, decât să pui arbori în mod dezordonat. Dar cine are o trăire sănătoasă, va simți că este altceva când te lași influențat de liniile de forță ale peisajului, că natura este mereu o artistă, și omul nu trebuie să o aducă în tiparele lui.

Așadar legile vieții ar trebui să primeze mai ales în domeniul ecologiei. Faptul că oamenii ignoră cu totul unele principii sănătoase, încercând să facă din practicarea ecologiei o simplă conservare a mediului existent, este ceva insuficient. Sunt mulți activiști care fac campanii peste campanii, dar ies foarte rar în pădure, să se bucure de natură. Ori fără trăirea afectivă cât mai conștientă a frumuseții acesteia, protejarea naturii nu are niciun rost.

Marxismul ecologic nu are uneori limite. Auzi câteodată considerații cum că Pământul s-ar descurca mai bine fără om, că acesta este cel mai rău animal și că distruge întreg echilibrul mediului. Acest lucru este adevărat doar pe jumătate. În fond, motivul pentru care totul există pe Pământ este omul. Pasiunile sale se regăsesc în animale, echilibrele sau dezechilibrele sale în plante, iar gândirea și fantezia sa în învelișul mineral. Fără om, Pământul pur și simplu s-ar pustii!

Tot ecologiștii marxiști mai sunt de părere că laptele vacilor ar fi doar pentru viței, iar noi rănim animalele consumând produse lactate. Eu nu sunt de aceeași părere. Sigur că este de căutat un mod de a nu mai tăia animalele de sex masculin. Dar totuși nu se poate vorbi despre ele în același fel ca despre om, deoarece omul este o ființă cu spiritualitate proprie, în timp ce o specie de animale împarte un spirit de grup.

Apoi, eliminând laptele și derivatele sale, eliminăm cel mai frumos și bun aliment. Laptele este echilibrul perfect între Cer și Pământ. O alimentație strict vegetariană face din om un neadaptat la condițiile de pe Pământ, în timp ce o alimentație cu multă carne duce, în timp, la înclinație înspre materialism.

Ce este și mai rău este ideea de a trăi raw vegan, eliminând și focul din alimentație. Faptul că focul sau căldura se utilizează în gătitul alimentelor este un lucru bun, ce are legătură cu eul, sau sâmburele ființei omului. Omul are nevoie de produse gătite, ca și de produse crude, pentru a trăi în mod potrivit cu natura sa.

Marxismul ecologic vrea să țină cont de știință, dar ignoră faptul că tehnologia bazată pe această știință este tocmai aceea care a provocat actualele dezechilibre ale mediului. Trebuie mai întâi schimbat întreg modul de a gândi, mai ales în domeniul ecologiei, pentru ca înțelegerea și trăirea lumii să capete o orientare spirituală.

Voluntariez.ro - pagina voluntarilor din Romania

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *