Tăierea pădurilor şi Gărzile Forestiere

Citeam zilele acestea că Ikea a decis să cumpere în România peste 33.000 de hectare de păduri (numai la auzul cifrelor te ia cu fiori), de la fondul de investiţii al Harvard. Cum poate fi legal aşa ceva? Este clar că se tot discută despre combaterea tăierilor ilegale, dar despre limitarea proprietăţilor private în domeniul forestier n-ar fi cazul?

Guvernul susţine într-un comunicat recent că “reorganizarea celor nouă comisariate de regim silvic şi cinegetic s-a realizat în scopul protejării şi conservării fondului forestier naţional.” Tot în acelaşi comunicat se estimează volumul de lemn tăiat ilegal în fiecare an la aproape 9 milioane de mc, adică o treime din tăierile totale. Dar chiar multe din tăierile aşa-zis legale pun problema păstrării pădurilor noastre.

Înfiinţarea Gărzilor Forestiere nu este suficientă. Însăşi dorinţa de înavuţire a persoanelor numite de puterea politică va periclita orice demers instituţional. Sigur că trebuie să existe o Gardă Forestieră, dar tot atât de mult ar trebui să ne gândim cum implicăm comunităţile locale în protejarea pădurilor din proximitate.

Societatea civilă a devenit mai prezentă în acest demers, după 25 de ani de absenţă. Cu ocazia protestelor din acest an, s-a semnalat faptul că răspunderea pentru păduri este a noastră, a tuturor, nu doar a instituţiilor corupte. Personalul care va lucra în noile Gărzi Forestiere trebuie responsabilizat, dar şi oamenii de rând trebuie să aibă dreptul şi iniţiativa personală de a se îngriji de pădurile locului.

În domeniul protecţiei pădurilor, expectanţele sunt cu atât mai mari, cu cât furturile sunt enorme. În orice caz, este nevoie de rezultate concrete ale activităţii ONG-urilor, deoarece se vorbeşte încă prea mult, faţă de cât se face.

Asociaţia Terra Act, prin campania “Pădurea poartă viaţă” doreşte să responsabilizeze cetăţenii şi să susţină înfiinţarea de organizaţii locale care să administreze pădurile. Totodată, ca adăpost a mii de vieţuitoare, trebuie să avem grijă de ele pentru a da o şansă şi copiilor noştri să cunoască numeroasele specii con-locuitoare ale acestui Pământ!

Voluntariez.ro - pagina voluntarilor din Romania

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Current ye@r *